De wondere wereld van Power BI

Twee weken geleden gingen we met Van Dam Datapartners op studieweekend naar Groningen. Het weekend stond in het teken van teambuilding, maar bovenal van een training Power BI. Een tool voor het visualiseren van data en het bouwen van dashboards. Daar wil ik als data analist en adviseur natuurlijk meer over weten! In mijn opdrachten merk ik hoe ingewikkeld het kan zijn om data écht inzichtelijk en behapbaar te maken. In deze blog deel ik mijn ervaringen met Power BI én geef ik tips om Power BI in te zetten als visualisatie tool.

Gebruik van data

Elke organisatie heeft data, veel data. Van data over zorgproducten tot het aantal parkeergelegenheden in de binnenstad. De vraag is alleen: hoe structureer je die data? Hoe kom je van data in een systeem tot de data gevisualiseerd in een dashboard, perfect passend bij jouw informatiebehoefte? Ik ga de training in met een doel: ik wil meer leren over de mogelijkheden van Power BI. Enerzijds om zelf met het programma te werken, en anderzijds om organisaties te kunnen adviseren over de mogelijkheden van het programma. Meteen aan het begin van de training wordt het grote voordeel van Power BI verteld Met Power BI is het mogelijk om verschillende databronnen toe te voegen. Excel, Access, CSV, Google Analytics… En als ik de website van Microsoft mag geloven worden er iedere maand nog bronnen aan de lijst toegevoegd.  Tijdens de cursus heb ik geoefend met het toevoegen van verschillende databronnen aan het programma en te bewerken. Mijn eerste indruk: er is zoveel mogelijk!

Van data naar visualisatie

De data zijn ingeladen en klaar voor gebruik. Tijdens de training is er de mogelijkheid om je eigen dashboard te maken. Ook hier is mijn eerste indruk: er is zoveel mogelijk! Ik ben aan de slag gegaan met de voorbeelddata. Niet alleen, om mij heen waren al mijn collega’s ook druk aan de slag om hun eigen dashboard te bouwen. Als ik ergens tegenaan liep, was er altijd wel een collega die mij op weg kon helpen. Na een tijdje puzzelen met de data, de grafieken en alle functies is mijn dashboard gereed. Via de handige app kan ik het dashboard weergeven op mijn telefoon. Maar natuurlijk ook op een tablet of computer. Ideaal voor werkbezoeken en overleggen!

Een goed begin is het halve werk

Alle mogelijkheden van Power BI zetten mij aan het denken. Wie is de eindgebruiker? Wat wil ik laten zien? Hoe wil ik dit laten zien? Waaróp wil ik dit laten zien? Iedere informatiebehoefte heeft weer een ander antwoord op deze vragen. Extra belangrijk dus om goed met de opdrachtgever én eindgebruiker om de tafel te zitten. Alleen zo kunnen we het dashboard perfect laten aansluiten bij de informatiebehoefte.

Terugblik

Ik ging de training in met het doel om te leren werken met Power BI. Daarnaast wilde ik graag meer weten over de mogelijkheden van Power BI, om organisaties hierover te kunnen adviseren. Met de training heb ik mijn doelen bereikt. Ik heb samen met mijn collega’s de eerste stappen gezet om te leren werken met Power BI. De training heeft mijn ogen geopend voor de uiteenlopende mogelijkheden van Power BI. Ik ben ervan overtuigd dat je voor iedere organisatie met Power BI een passend dashboard kunt bouwen. Interesse gewekt? Ik kom graag met je in contact om te kijken hoe we Power BI kunnen inzetten in jouw organisatie!

Deel via

Solliciteren

Vul hieronder jouw gegevens in om te solliciteren.

Inschrijven

Training Inleiding Power BI

10 november

Vul hieronder jouw gegevens in om je in te schrijven voor de training. Voor deze training geldt het speciale actietarief van € 280,- per persoon.

Inschrijven

Training Datagedreven Communicatie en Storytelling

3 november

Vul hieronder jouw gegevens in om je in te schrijven voor de training. Voor deze training geldt het speciale actietarief van € 280,- per persoon.

Inschrijven

Training Datagedreven Cultuur en Organisatie

16 oktober

Vul hieronder jouw gegevens in om je in te schrijven voor de training. Voor deze training geldt het speciale actietarief van € 280,- per persoon.

Inschrijven

Training Data Ethiek

26 oktober

Vul hieronder jouw gegevens in om je in te schrijven voor de training. Voor deze training geldt het speciale actietarief van € 280,- per persoon.

Inschrijven

Leerlijn Datagedreven Werken

Vul hieronder jouw gegevens in en vink de trainingen aan die je zou willen volgen om je in te schrijven voor de Leerlijn Datagedreven Werken. Onze Academy neemt vervolgens zo snel mogelijk contact met je op om je inschrijving te bespreken.

Offerte aanvragen

Vink hieronder de door jou gewenste configuratie aan en vul je contactgegevens in. Onze Business Consultants nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Offerte aanvragen

Vink hieronder de door jou gewenste configuratie aan en vul je contactgegevens in. Onze Business Consultants nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Offerte aanvragen

Vink hieronder de door jou gewenste configuratie aan en vul je contactgegevens in. Onze Business Consultants nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.