Zorgfraude opsporen met behulp van data
Herken jij signalen van zorgfraude? Slimme inzet van data helpt je bij de opsporing.
Nu de zorgvraag toeneemt en deze steeds complexer wordt, neemt de druk op het werkveld toe. Helaas wordt hier ook weleens misbruik van gemaakt. Uren worden bijvoorbeeld gedeclareerd terwijl een zorgaanbieder al geruime tijd niet op bezoek is geweest, cliënten ontvangen ondermaatse zorg of worden misbruikt voor criminele doeleinden. Deze zogenaamde zorgfraude vormt een groot maatschappelijk probleem. En dat probleem wordt niet snel kleiner, want het aanpakken van deze vorm van ondermijning is voor veel organisaties lastig. Vaak missen zij de kennis, kunde en capaciteit om uit duizenden declaraties de frauduleuze te herkennen. Ons webinar ‘Zorgfraude opsporen met behulp van data’ biedt hierbij uitkomst. Hierin leer je op een slimme en effectieve manier signalen van zorgfraude herkennen met behulp van data.
Overheidsorganen, gemeenten en samenwerkingspartners vormen tezamen een belangrijke schakel in de aanpak van zorgfraude. Met het juiste werkproces kunnen signalen van zorgfraude eerder herkend en sneller opgepakt worden. Wij laten je zien hoe je dit binnen jouw werkproces kunt inrichten. Onze aanpak maakt slim gebruik van verschillende databronnen, zoals onderdelen van het berichtenverkeer en de jaarrekeningen. Door de opsporing van signalen op een dergelijke datagedreven manier in te richten, kun je tot voor kort onbeschikbare informatie gebruiken en deze combineren tot nieuwe inzichten, om zo frauderende zorgaanbieders te ontmaskeren.
Programma
Het webinar biedt een introductie in het opsporen van zorgfraude op een datagedreven manier. Tijdens de webinar leer je bijvoorbeeld over:
- Trends en ontwikkelingen
Wat speelt er op het gebied van zorgfraude vandaag de dag? Welke technieken en methodes gebruiken fraudeurs allemaal?
- Rollen en verantwoordelijkheden
Wie heeft welke verantwoordelijkheid in het voorkomen, opsporen en aanpakken van zorgfraude? Waar zijn er samenwerkingsmogelijkheden en waar zijn er juist beperkingen?
- Een datagedreven aanpak
Hoe kan het toevoegen van data het werkproces versterken en verbeteren? Welke meerwaarde heeft een datagedreven werkwijze?
- Signalen
Welke signalen zijn indicatoren voor zorgfraude? Wat voor analyses kun je uitvoeren op verkregen informatie om signalen van zorgfraude weer te geven? Wat kun je met deze signalen doen?
Daarnaast gaat de webinar dieper in op:
- Echte praktijkvoorbeelden
Je bekijkt voorbeelden van datagedreven analyses, duikt in jurisprudentie en leert van praktische business cases waarin zorgfraude op een datagedreven manier wordt opgespoord. Samen met je mede-deelnemers ontdek je hoe je zorgfraude kunt aanduiden en ervaar je de kracht van data in de praktijk.
- Dashboarding
In onze speciaal ontworpen dashboards laten we zien hoe verschillende signalen, die duiden op zorgfraude, naar voren komen. Wat gebeurt er als je bepaalde informatiestromen toevoegt of juist wegneemt? Welke aanvullende inzichten kun je opdoen door bepaalde signalen te combineren en hoe verwerk je dit in je aanpak?