Ondermijning is een hot topic in Nederland, zowel bij de nationale als lokale overheid. Er worden taskforces samengesteld (samenwerkingen tussen wetenschappers, gemeenten, politie, LIEC/RIEC, justitie en de Belastingdienst), er is een nationaal Ondermijningsfonds opgericht, en er worden bewustwordingscampagnes georganiseerd (denk aan voorbeelden als “Boef zoekt Boer” of De Ondermijningscontainer). Ook in de media is er steeds meer aandacht voor ondermijning. Maar hoe krijg je met behulp van data nou meer inzicht in ondermijning binnen een gemeente?
In deze blog geven we een inkijkje in onze dienstverlening en laten we je zien hoe jouw organisatie meer inzicht krijgt in datagedreven werken binnen Veiligheid & Ondermijning.
Succesvolle kennissessie Datagedreven werken aan Ondermijning
Bedreigde burgemeesters, wietplantages op zolders van woonhuizen, drugslabs in oude bedrijfspanden en drugskoeriers met pizzadozen. Gemeenten worden op diverse fronten geconfronteerd met veiligheid en ondermijning. In havens, op industriegebieden, in horeca concentratiegebieden en in de meest kwetsbare wijken. Zo bieden horecagelegenheden en vastgoedaankopen ruimte om illegaal te gokken en daarmee geld wit te wassen. Branches op industriegebieden worden gebruikt om belasting te ontduiken en illegale winsten te maken. Ondermijning is een maatschappelijk probleem: een sluipende bedreiging van de integriteit van het openbaar bestuur, overheidsambtenaren, het bedrijfsleven en inwoners.
In juni organiseerden we in opdracht van de Provincie Gelderland een op maat gemaakte sessie ‘Datagedreven werken aan Ondermijning’ voor de adviseurs Ondermijning binnen de diverse Gelderse gemeenten. Deze sessie vormde een gezamenlijke start voor de diverse gemeenten op het gebied van datagedreven werken binnen Ondermijning. Onderwerpen die aan bod kwamen waren o.a.: Wat is datageletterdheid en wat is datagedreven werken? Waar begin je met datagedreven werken en hoe bepaal je de doelstellingen? Wat is een goede datagedreven aanpak binnen ondermijning? Het doel van deze sessie was om alle adviseurs een gezamenlijke start in datagedreven werken binnen dit thema mee te geven.
Op basis van de wensen en behoeften ná deze sessie, geven we de leerlijn voor deze gemeenten dit jaar gezamenlijk verder vorm. De sessie werd dan ook afgesloten met een inventarisatie voor vervolgbehoeften per digitale enquête. Het voordeel van een leerlijn die vooraf niet vaststaat, is dat je gaandeweg, stap voor stap, op basis van de behoefte van de doelgroep nieuwe sessies, masterclasses of e-learnings kunt introduceren. We maken hierbij veelal gebruik van ons vaste trainingsaanbod. Waar nodig ontwikkelen we op maat gemaakte trainingen.
Aan de slag met datagedreven werken binnen Veiligheid & Ondermijning?
Als aanvulling op dit whitepaper organiseren we vanuit Van Dam Datapartners regelmatig online masterclasses waarin we het nut van datagedreven werken binnen Veiligheid & Ondermijning bespreken. In deze masterclasses introduceren we onze dienstverlening omtrent Veiligheid & Ondermijning. Gemeenten zijn namelijk een belangrijke schakel in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Door middel van een juist ingericht werkproces kunnen ondermijnende signalen herkend en opgepakt worden. Wij helpen gemeenten om meer datagedreven te werken aan de aanpak van Ondermijning.
Onderwerpen die we in de masterclass beantwoorden, zijn:
- Wat speelt er op het gebied van Veiligheid & Ondermijning?
- Wat is de rol van de gemeente in de aanpak van Ondermijning?
- Waar lopen gemeenten tegen aan in de aanpak van Ondermijning?
- Introductie datagedreven aanpak ondermijning.
- Toelichting datagedreven werken.
- Voorbeeld van analyses en praktische business cases van de aanpak van ondermijning
- Dashboard voor Veiligheid.
Wil jij meer te weten komen over de datagedreven aanpak binnen Veiligheid & Ondermijning? Schrijf je via deze link in voor de masterclass Datagedreven werken binnen Veiligheid & Ondermijning op 14 september 2021.
Eén gezamenlijk aanpak: maatwerktrainingen en leerlijnen
Soms is er binnen een organisatie meer nodig om het nut en de noodzaak van datagedreven werken te delen met collega’s. Je wilt immers dat het beklijft. We zien nog te vaak dat beleidsmedewerkers te veel af gaan op een onderbuikgevoel bij het maken van beleid. Tegelijkertijd zien we dat het vaak lastig is om een datagedreven manier van werken zelf te ontwikkelen. Daarom begeleiden we deze groep mensen door speciaal samengestelde leerlijnen aan te bieden die passen bij de uitdagingen van de professional en de overheidsinstelling. Vanuit onze inhoudelijke beleidskennis zijn we in staat om de uitdagingen van de professional te snappen en samen te komen tot een datagedreven manier van werken.
Lees onze whitepaper Inzicht in ondermijning met behulp van data
Hoe krijg je met behulp van data nou meer inzicht in ondermijning binnen een gemeente? Een vraag die niet heel makkelijk te beantwoorden is, maar het is zeker wel mogelijk! In dit whitepaper bespreken we hoe je met behulp van data meer inzicht kan krijgen in ondermijning binnen de gemeente. Het whitepaper is gratis te downloaden en bevat een aantal praktische handvaten die je op weg helpen om op een datagedreven manier aan ondermijning te werken.
E-learning, masterclasses en trainingen in het maatschappelijk domein
Onze trainingen spitsen zich niet alleen toe op het thema Veiligheid en Ondermijning. In onze e-learning modules, masterclasses en trainingen richten we ons op het brede maatschappelijk domein, zo ook het sociaal domein. Daarnaast bieden we trainingen aan op het gebied van Excel en Power BI. Een mooie start in datagedreven werken vormt de e-learning Datageletterdheid & Datagedreven Werken. Ook hiervoor hebben we een uitgebreide leerlijn opgezet.