Als gemeente beschik je over een schat aan data en wordt het belang steeds groter om data-gestuurd te werken. Veel gemeenten hebben daarom de hulp ingeroepen van data-analisten. Zij voeren analyses uit met focus op het structureren, integreren, analyseren, presenteren en visualiseren van data. Maar wat als je als gemeente ook daadwerkelijk de verbanden wilt leggen en wilt anticiperen op de toekomst? Daarvoor biedt de functie van data scientist uitkomst. Wij vertellen je meer over de voordelen van deze functie.
Wat doet een data scientist?
De data scientist voert data-analyses uit met de nadruk op onderzoek, voorspellende modellen en de ontwikkeling van algoritmes. Het toepassen van data science is een steeds belangrijker instrument om de gewenste kennis en informatie te verkrijgen. Door patronen en trends te ontdekken, kan er tijdig geanticipeerd worden op relevante maatschappelijke ontwikkelingen en invulling gegeven worden aan een proactieve, risicogerichte en informatie gestuurde werkwijze. De data scientist speelt een belangrijke rol in het doorontwikkelen van de retrospectieve analyses en het verder opbouwen van de explorerende en voorspellende analyses.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Het verklaren van historische data
- Het inzichtelijk maken van toekomstige kosten
- Het extraheren van informatie uit tekst en afbeeldingen
Conform het datavolwassenheidsmodel van Gartner bevindt de data analist zich in de beschrijvende en verklarende fase en de data scientist in de voorspellende en voorschrijvende fase. Nu de werkzaamheden van een data scientist zijn toegelicht, vertellen we graag hoe dit in de praktijk wordt toegepast.
Uit de praktijk – Data en jeugdzorg
Heb je als gemeente problemen met het beheersen van de kosten in de jeugdzorg? En wil je meer inzicht in welke factoren deze veroorzaken? Een data scientist verwerkt de verschillende databronnen en legt verbanden tussen oorzaak en gevolg. Door bijvoorbeeld verwachte kosten in de jeugdzorg te voorspellen, kun je in de toekomst meer preventief werken. Dankzij een accurate voorspelling is de kans op een sluitende begroting groter. Dit maakt dat je als gemeente beter beleid kunt maken wat ten goede komt aan de burger.
Uit de praktijk – Prognose voor de kinderopvang
Veel kinderopvangorganisaties kampen met een tekort aan personeel waardoor wachtlijsten en de druk op het personeel toenemen. Redenen voor de gemeente om op deze problemen te anticiperen en verdere pressie te voorkomen. Op basis van de ontwikkeling van bevolkingsgroei en bevolkingssamenstelling van een stad kun je de vraag naar kinderopvang in de toekomst voorspellen. Hierdoor creëer je inzicht in de verwachte kindbezetting voor de komende 10 jaar en weet je wat de personeelsbehoefte is. Als gemeente kun je bijvoorbeeld beleid schrijven om de opleiding tot pedagogisch medewerker een boost te geven. Of je kijkt kritisch naar kinderopvanglocaties in vergrijsde wijken.
Interne of externe expert
Als kleinere gemeente of organisatie kun je er ook voor kiezen om een externe data scientist in te schakelen voor een bepaalde periode of een project. Op die manier maak je laagdrempelig kennis met de voordelen en ontdek je wat vooruitkijken voor jouw organisatie kan betekenen.
Zelf op zoek naar een data scientist? Van Dam Datapartners gaat graag met je in gesprek over de meerwaarde van een data scientist voor jouw gemeente. Mail gerust: info@vandamdatapartners.nl