Datafragmentatie vormt een grote uitdaging voor maatschappelijke organisaties die streven naar datagedreven inzichten en besluitvorming. De groei van een datagedreven organisatie gaat namelijk vaak gepaard met het gebruik van verschillende bronsystemen, apart opgezette data-infrastructuren en het mogelijk gebruiken van diverse BI-tooling. Deze verspreide en gesegmenteerde databronnen kunnen de integratie moeilijk maken en de kwaliteit van de data en de daaruit voortkomende analyses beïnvloeden. Maak je geen zorgen, wij hebben drie tips om dit tegen te gaan:
- Integreer je datastromen op één plek: Centraliseer al je gegevens binnen één data-integratie tool om fragmentatie te verminderen. Dit stelt je in staat om gemakkelijker toegang te krijgen tot alle benodigde gegevens en om de juiste analyses uit te voeren. Groeiende organisaties in dit moderne tijdperk ontkomen er niet aan om gebruik te maken van verschillende softwaresystemen en -applicaties voor verschillende bedrijfsprocessen. Vaak is het zo dat deze systemen los van elkaar worden geïmplementeerd waardoor er verschillende datastromen ontstaan binnen je applicatielandschap; datafragmentatie. Een datagedreven organisatie ziet deze datastromen graag ontsloten worden in allerlei rapportages maar stoeit met het juist inrichten van de infrastructuur.
- Gestandaardiseerde formats en protocollen:Wanneer je gebruikmaakt van gestandaardiseerde formats en protocollen wordt het gemakkelijker om bronnen te onderhouden, te combineren en te analyseren. Daarnaast creëer je de juiste documentatie waarmee men consistenter gegevens kan bewaren en opbouwen. Een vaak gehoorde uitspraak is: ‘We weten niet wat er zich afspeelt in die blackbox’. Hiermee wordt het datawarehouse of datamodel bedoeld waarbij de brondata op vaak onduidelijke wijze wordt gemodelleerd tot een gegevensmodel. Als je wilt achterhalen waarom bepaalde data worden gepresenteerd in de rapportages is het vaak een hele arbeid dit te achterhalen.
- Investeer in datakwaliteit en -governance: Het strikt inregelen van je datakwaliteitsnormen aan de voorkant, scheelt je een boel werk aan de achterkant. Controleer regelmatig je kwaliteit, schoon je gegevens regelmatig op en implementeer toegangscontroles en beveiligingsmaatregelen. Zeg nou zelf, het allerbelangrijkste is dat de juiste data bij de juiste personen terecht komen. Een groeiend applicatielandschap met bijkomende data-infrastructuur wil dit niet altijd garanderen. Een goede voorbereiding is het halve werk, en dit geldt helemaal voor het ontwikkelen van een datagedreven organisatie. Zorg er dus voor dat datakwaliteit en -governance niet het onderschoven kindje wordt en maak hier je prioriteit van!
Deze stappen lijken misschien common practice, maar we zien maar al te vaak dat met het groeien van een datagedreven organisatie de datafragmentatie exponentieel toeneemt. Start nu met deze tips om jouw organisatie optimaal te laten profiteren van de waarde van jouw data.
Herken je deze uitdagingen bij je organisatie? Wij gaan graag met je in gesprek om samen met jullie datafragmentatie tegen te gaan!